Dubrovački riblji restoran Proto dostojan je Posejdona

Time Out Croatia, July 2020., Lara RasinDostojan kralja mora, jelovnik restorana Proto svakodnevno se mijenja, ovisno o dnevnom ulovu. U ribljem restoranu Proto očekuje vas potpuno zavođenje plodovima mora - ono što u jednom trenu pliva u moru, u sljedećem je posluženo na vašem tanjuru. Zamislite šetnju vremenom izlizanim kamenim pločnikom Straduna, glavnom ulicom starog Dubrovnika. U pokrajnjoj ulici, otprilike na pola puta između Pila i luke, zamijetit ćete starinske ferale s imenom restorana Proto - ako vas već ranije nisu privukli miomirisi i cvrčanje mediteranskih zalogaja.

Proto je u obiteljskom vlasništvu i njeguje svoju baštinu još od osnutka 1886. godine. Cijelo to vrijeme glavne stavke na jelovniku su plodovi mora direktno iz barke i organsko povrće strogo uzgajano u malim vrtovima širom dubrovačkog kraja. Ponuda se svakodnevno mijenja, ovisno o vremenskim uvjetima i ulovu, no nekoliko najboljih specijaliteta koji su gotovo uvijek dostupni uključuju kamenice iz hrvatskog središta za uzgoj školjaka u Malostonskom zaljevu, savršeno pečenu oradu sa žara i jadranski jastog. Uz svaki specijalitet poslužuju se impresivni, najukusniji umaci. Onima kojima školjke nisu prvi izbor, konobari će spremno i detaljno objasniti sve s jelovnika i rado filetirati ribu za one koji u tome nisu vješti.

Osim jela, ovaj restoran koji ima preporuku Michelina, održava svježinu i suvremenost svojih prostora. Podsjećajući na plesne dvorane 50-ih godina 20. stoljeća, interijer se odlikuje baršunastim foteljama, oblogama od trešnjina drva, a sve je naglašeno izraženim okusom Jadrana. Podovi su od sivkasto-bijelog kamena, odražavajući okolne ulice, a zidove ukrašavaju slike s pomorskim motivima. Ne iznenađuje što je tijekom godina uglađeni Proto ugostio horde glamuroznih gostiju, od glumaca (Richard Gere i Eva Longoria, među mnogim drugima s A-popisa) te glazbenike (Sir Rod Stewart i Bono za kojega se nadamo da je pronašao ono što je tražio) do kraljeva mode (Valentino i Missoni) i kraljeva (japanski princ i princeza Akishino te kralj Edward VIII.).

Proto je jedan od prvih dubrovačkih ribljih restorana. Dovoljan je jedan posjet kako biste postali njegov doživotni gost: jedan zalogaj (primjerice, debeljuškaste hobotnice u dalmatinskoj salati od plodova mora i krumpira) i upecani ste.