Gdje Posejdon postavlja bogat stol

Rujan 15, 2004 (By R. W. APPLE Jr.)

Trebao sam i bolje znati. Dva najpoznatija riblja restorana u SAD-u, Uglesich's u New Orleansu i Tadich's u San Franciscu, koje sada vodi obitelj Buich, imaju Dalmaciju u svom DNK. Sjećam se da mi je Dr. Ernesto Illy, kralj kafe, jednom prigodom za vrijeme večeru u Trstu rekao da su ribe i školjke na hrvatskoj strani Jadrana, gdje je morsko dno više kamenito, ukusnije nego one s Talijanske strane, gdje je morsko dno većinom blatnjavo

Mnogi Talijani bi bez sumnje ovu izjavu osporili. S druge strane, mnogi vlasnici restorana u Veneciji i u pokrajini Puglia, priznaju da je većina najbolje ribe koju talijanski ribarski brodovi donose ipak uhvaćena u Hrvatskoj, pogotovo škampi i brancini, kao i školjke svetog Jakova i grdobine. "Kvaliteta njihove ribe je stvarno očaravajuća" izjavio je Cesare Benelli, vlasnik restorana Al Covo, jednog od Venecijanskih najpoznatijih ribljih restorana. Moja žena Betsey i ja smo se, kušajući Dalmatinsku ribu i školjke, sa zadovoljstvom uvjerili u navedene tvrdnje uživajući u besprijekorno pripremljenoj ribi. U Veneciji su najbolji "pjati" oni najjednostavniji; avanture u kreativnost i kompleksnost često završavaju fijaskom.

Ali, restorani poput Prota – nekoliko koraka od dubrovačke glavne ulice, čiji je kamen ulašten do visokog sjaja koracima stotina tisuća prolaznika, kupuju najbolje i znaju točno što s tim učiniti. Bili smo očarani slatkim, magično mekanim gamborima pečenim na žaru, te škampima koji su bili tako bucmasti da bi mogli proći kao mladi jastozi.

Doživjeli smo rakete okusa koje su nas pogađale direktnim udarcima. Mladi nam je konobar rekao: "Ovo jutro kada su stigli još su bili živi – dvije ili tri minute na ražnjiću, ovisno o veličini i to je sve."

Naš ručak u Protu je bio jedan od onih obroka gdje je sve savršeno funkcioniralo. Naš stol, prekriven morsko plavim stolnjakom, bio je zaštićen tendom od prodornih podnevnih zraka sunca, te ujedno hlađen laganim povjetarcem. Nisam baš neki ljubitelj riblje salate, ali moje predjelo je bilo osebujno – mješavina delikatno začinjenih mladih hobotnica, sočne male mušule, isjeckan mladi luk, zrele rajčice, svježe crne masline i okrugle sočne mediteranske kopare. Betsey je dobila gambore s umakom od šafrana i pinja, gdje je svako zrno riže bilo osebujno i malo hrskavo, a salata od grkaste rikule začinjena domaćim maslinovim uljem s Korčule. I sam Dr. Illy bio bi zadovoljan espresso kavom sa savršenom kremom na vrhu.

Londonske novine opisuju dalmatinsku obalu kao "nova Azurnu obala", a Dubrovnik kao "novi St. Tropez". Amerikancima više sliči na Main – s malo više sunčanih sati i naravno, dosta više romaničke, gotičke i renesansne arhitekture, ali ipak s istovjetnim borovim šumama i otocima.